Меню

Разцъкай

30 години от премиерата на „Цар Лъв“ - Какво го прави толкова обичан филм?! (видео)


И до ден днешен той остава един от най-добрите анимационни филми

 

На 15 юни 1994 г. излиза „Цар Лъв“, най-касовият анимационен филм на всички времена. Мюзикълът, базиран на него, е по-дълъг от която и да е друга продукция на Бродуей, а през 2024 г. Дисни ще пусне „Муфаса“, предистория за бащата на Симба. Филмовият критик Антон Долин обяснява какво е направило „Цар Лъв“ страхотен филм.

През последните десетилетия комерсиалната анимация се промени до неузнаваемост. Още по-невероятни са рекордите, които „Цар Лъв“ продължава да държи през това време - пикът на Ренесанса на Дисни, настъпил през 1989-1999 г.

През 1994 г. става най-касовият филм на годината и вторият най-касов филм в историята на киното, отстъпвайки само на „Джурасик парк“, излязъл година по-рано. С приходи, доближаващи общо един милиард долара — 968 милиона долара към днешна дата — той остава лидер в боксофиса в продължение на много години сред всички анимационни филми в историята — и продължава да го прави сред традиционните анимационни филми (абсолютният рекорд днес принадлежи на 3D и анимиран с помощта на компютър „Замръзналото Кралство 2“ пак на Disney). Но по-важното е, че „Цар Лъв“ не губи своята популярност сред зрителите, доказателство за което е продължаващият успех на едноименния мюзикъл, многобройни продължения, спин-оф и римейкове .

Нека се опитаме да разберем какви точно фактори са предопределили такъв изключителен успех на карикатурата.

Сюжетът на "Хамлет"

Дори много фенове на „Цар Лъв“ са изненадани да научат, че сценарият на анимационния филм е базиран на пиесата „Хамлет“ на Шекспир. Въпреки че интригата на класическата трагедия е лесно разпознаваема, днес повечето зрители първо се запознават с „Цар Лъв“, където смисловите акценти са поставени по напълно нешекспировски начин. Сюжетът на анимационния филм остава в паметта като положителна приказка за победата над злото, а не безнадеждна притча за борбата за короната.

Въпреки това историята, разказана тук, е същата. Завистлив чичо (Клавдий, известен още като Белег) коварно унищожава благородния крал (Хамлет старши, известен още като Муфаса), за да седне сам на трона и да лиши принца (Хамлет, известен още като Симба) от правото на короната. Но принцът, след като става по-силен и придобива смелост, предизвиква узурпатора. Краят на двете истории, разбира се, е различен, както и съдбата на осезаемо променените Офелия (лъвицата Нала) и Полония (носорогът Зазу). Но има повече прилики, отколкото разлики, дори е предвидена и появата на призрака на убития крал.

Оттук и драматичният характер на „Цар Лъв“, който учудва и съблазнява публиката; мнозина си спомнят, че най-голямата артистична травма от детството им е сцената на смъртта на Муфаса. Любопитно е, че първият, който разработи анимационния филм, е Джордж Скрибнър (по-късно той бива заменен от други сценаристи и режисьори), който в пълнометражния „Оливър и компания“ вече беше преразказал текста за „възрастни“ „Оливър Туист“ от Чарлз Дикенс, на езика на семейната анимация.

 

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , Facebook

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар