Меню

Избрани новини

Пикантерии

„Това е отвратително и недопустимо“: Великобритания криминализира дийпфейковете с еротично съдържание

Снимка: rawpixel.com

Ще бъде криминализирано и тайното заснемане на интимни моменти

 

Великобритания възнамерява да приеме закон, въвеждащ наказателна отговорност за създаването и разпространението на фалшиви видеоклипове с еротично съдържание, използвайки технологията „deepfake“, която позволява да се манипулират образите на участниците в различни видео клипове.

Според законопроекта, наказанието ще зависи от това колко широко разпространено е фалшивото видео. В повечето случаи нарушителят ще може да се размине само с глоба и регистрация в списъка с осъдени лица, но в някои случаи може да бъде изправен и пред истинска присъда затвор.

Обявявайки това, министърът на правосъдието на страната Лора Фарис уточни, че самият факт на създаване на открито еротично фалшиво видео е подсъдно и наказуемо. Така че дори ако престъпникът няма намерение да разпространява видеото, а само желание да „предизвика тревога, унижение или страдание на жертвата“, той пак извършва криминално престъпление.

През последните години дийпфейк технологиите станаха широко разпространени по света. Изображенията, създадени по този начин, могат да изглеждат много убедително и да натрупат милиони гледания в интернет всеки месец.

Освен това самата жертва, чийто външен вид се използва за създаване на явен видеоклип, най-често дори не знае за това, камо ли да даде съгласието си за това.

Миналата година, като част от реформата на Закона за безопасност в интернет, обменът на фалшиви интимни изображения от този вид вече беше криминализиран.

Сега самото създаване на „сексуално явен фалшив образ на възрастни – злонамерено и без тяхно съгласие“ ще се превърне в криминално престъпление .

„Създаването на фалшиви еротични изображения е подло и напълно неприемливо, независимо дали тези изображения се разпространяват [в интернет]“, каза шефът на Министерството на правосъдието.

"Това е още един ясен пример за това как някои се стремят да унижават и дехуманизират другите - особено жените. Разпространението на този тип материали може да има катастрофални последици и правителството няма да го толерира", заключава Фарис.

Законопроектът, който тепърва ще бъде одобрен от парламента, въвежда и наказателна отговорност за видеозаснемане на интимни моменти без съгласието на участниците и дори за инсталиране на оборудване, което позволява такова заснемане.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза