Меню

Избрани новини

Клюкарник

Тото не иска да приеме, че от него нищо не става – изкара се жертва с крадено видео!

Резилите на рапъра не свършват - изложи се с поредно плагиатство

 

Седмица след скандала с Тити Папазов, рапърът Йонислав Йотов – Тото пусна ново видео, то се оказа изкопирано от американски ютюбър.

 

Така нареченото видео Cancel Culture разказва за провинения на популярните личности, като Тото е разказвач на чуждите истории, предавайки от затворническа килия, облечен в емблематичен оранжев гащеризон. Без да споменава нищо за издънката си с Тити Папазов, той показва кадри с Джони Деп, който дълги години водеше дела с бившата си, обвинила го в домашно насилие, а също така и цитира Барак Обама.

Пеещият влогър се изкара жертва на кенсъл културата с нарочното видео, което се оказва крадено (преведено и монтирано по идентичен начин) от YouTube.

В него бившият футболист от врачанско обяснява историята на понятието, което, според клипа, се корени още от древна Атина.

Припомняме, че Тото отнесе сериозно народно недоволство (а и това на някои свои спонсори), защото се хили в подкаста си, докато баскетболният треньор Тити Папазов разказва как преди години остригал невярна приятелка. Не стига това, ами след монтаж оставя историята достъпна за всички в YouTube канала си за 4 месеца.

 

Докато в крайна сметка бил станал жертва на кенсъл културата.

 

"Опасен" за демократичния ред", написа още за себе си Тото. В клипа се обяснява как в древна Атина видни жители на града били гонени за цели 10 години, защото ги смятали за "потенциални тирани". Това ставало с гласуване, а се оказвало, че голяма част от вота за един човек била написана с един и същ почерк. Гонени били дори видни пълководци. След това Тото говори за днешната кенсъл култура и дори кибертормоза.

Интересното е, че макар да говори за канселиране и забрани, Тото е изключил коментарите към видеото. То е гледано от 50 000 души. След скандала с Тити Папазов Тото скри и цялото видео съдържание в канала си. Най-вероятно с превантивна цел за да не бъде докладвано от ядосани потребители.

Междувременно социалните мрежи врят и кипят от още по-гневни на наглостта на Тото потребители.

Един от тях споделя скрийн шот на видеото и информацията, че коментарите са изключени:

Когато направиш жалък опит да се изкараш жертва и герой и се оплакваш, че те цензурират и канселират, а всъщност ти самия си забранил и канселирал хората да ти кажат какво точно мислят за теб: Очевидно Тото защитава правото на свобода на мнение под видеата си“, пише страницата „Правна лудост“.

 

 

Там също са забелязали и друго плагиатство на „великия“ Тото. Оказва се, че текста на песента му „Тайни знам“ е превод на песента на Jacob Banks "Slow Up", това не е било посочено в авторството на парчето.

 

Влогърът Любомир Жечев обаче откри, че 13-минутният клип на Йотов е почти дословно копие на американски видеоклип в YouTube от 2022 г., озаглавен "How Cancel Culture Destroyed an Entire Generation".

 

 

Не просто темата е същата - структурата е същата, цели пасажи от текста на Тото са копирани дословно, както и някои части от видеопокритието.

Разликата между българския и американския клип е в това, че Тото е главният герой в ролята си на "осъдения" - и взема наготово пледоария, базирана изцяло върху американския културен контекст.

В клипа на Тото се дават примери за "канселиране" на Кание Уест и Тейлър Суифт, без изобщо да се споменава какви са причините за скандалите около тях. А детайлите все пак имат значение.

Уест загуби рекламните си договори, след като започна да разпространява антисемитска пропаганда от личните си профили в социалните мрежи.

През 2016 г. Тейлър Суифт стана мишена на критики в социалните мрежи от фенове на Ким Кардашиян и Кание Уест, след като влезе в публичен конфликт с тях. На практика тя никога не е спирала кариерата си.

В клипа на Тото се обръща внимание на скандала около комика Кевин Харт, който беше отхвърлен като водещ на "Оскарите" през 2018 г. заради негови туитове от преди 10 години. Харт многократно се извинява за това, че е допуснал неуважително отношение към LGBT-общността.

В тотовата версия удобно липсва друг елемент от оригиналния американски клип, в който се разказва историята на певеца Ар Кели, който не просто беше символично "изключен" от публичната среда, а беше осъден за сериен сексуален тормоз над непълнолетни момичета.

Тото взема като пряка препратка частта в оригиналния запис, посветена на натиска през социалните мрежи срещу американски и английски стендъп-комици, критикувани заради по-крайните им шеги и импровизации.

"Ако артистът се притеснява за всеки един детайл, който присъства в неговата изява, ще се провали в това да бъде искрен, честен и непринуден... красотата на импровизацията бива отнета от това, че артистът има чувството, че ходи по ръба на остър нож, който всеки момент ще му отреже краката до лактите", се казва в клипа на Тото - почти същите думи (с изключение на частта за "отрязаните крака") е публикувана в оригиналния американски клип, правят анализ от „Булевард България“.

Разликата между артиста, който влиза в роля, и водещия на разговор, в който се разказва реална история за насилие над жени като виц, все пак не се споменава в клипа.

Финалната част от записа, която застава най-неадекватно наложена върху български контекст, е посветена на "поколението iGen" - или част от милениълите и Z-поколението, която имала "потенциал да нарушават политически и социални процеси, даже имат уменията да движат стоковия пазар" с активизма си в социалните мрежи (б.р. в оригиналния клип се говори за stock market, което не е "стоков" пазар, а пазар на ценни книжа).

Дали подобен феномен на мощна организация съществува в България - особено в мащабите на Съединените щати, където "инфлуенсъри" и създатели на видеосъдържание правят индустрия за милиарди - е въпрос с повишена трудност.

Това, което е сигурно, е, че до скандала с Тити Папазов самият Тото беше част от този бизнес модел в България и нямаше културни противоречия с него, докато бизнес моделът не се обърна срещу него.

"Искам да се обърна към тях, включително към себе си - не позволявайте cancel-културата да е нашето наследство", призовава Тото, като повтаря 1:1 оригиналния клип.

"Ако искаме да направим добро за нашето поколение и това след нас, нека не започваме с тормоз, а по-добре с разговор. Да държиш човек отговорен, а не да го буташ до ръба, където е готов да отнеме собствения си живот заради грешки, от които вече се е научил. Ако искам да направя промяна в света, тази промяна не започва с никой друг освен с мен", казва на финала Тото. И тук няма разлика, оригиналният видеоклип завършва по същия начин.

Културните войни между радикални крила на либерали и консерватори са фактор в американския обществен живот, който има съвсем различни особености от публичната среда в Европа, още повече - в България.

Фактът, че международни компании като Pepsi или Samsung пазят репутацията си и подбират рекламните си лица (в случая - избират да не работят с Тото), не означава, че България е държава на cancel-културата.

Доказателство за това Тото може да види в отражението на скандала върху главния "виновник" за описаното насилие над младо момиче - Тити Папазов.

Единствената организация, която намери за необходимо да се разграничи от него, беше Българската федерация по баскетбол - декларацията им не доведе нито до формално наказание, нито до загуба на работно място, нито до подвеждане под друг тип отговорност.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза