Меню

Избрани новини

Елза отговаря

„Една на милион“ - Американка с двойна матка роди две бебета за два дни (снимки)

Снимка: rawpixel.com

Родилката и момичетата й са изписани в прекрасно състояние

 

Американка с рядка аномалия - така наречената "двурога матка" - роди два пъти за два дни. Раждането продължи общо 20 часа, предава BBC.

32-годишната Келси Хатчър роди една дъщеря във вторник и втора в сряда преди Коледа. Това се случи в болницата на Университета на Алабама в Бирмингам (UAB).

Момичетата се смятат за близначки, но рождените им дни не съвпадат, което е рядкост.

„Семейството се върна у дома, за да се „наслади на празниците“, каза Хатчър. Преди това тя предполагаше, че ще трябва да роди точно навреме за Коледа.

Акушер-гинеколог от болницата потвърди, че майката и новородените се чувстват добре и казва пред BBC, че повечето хора в нейната професия „минават през цялата си кариера и никога не виждат“ такава рядка бременност.

На 17-годишна възраст на Хатчър е казано, че има двойна матка (uterus didelphys).

Според UAB това е рядка вродена аномалия, срещаща се при 0,3% от жените. И шансът да забременеете с фетуси в двете матки е бил дори по-нисък от „едно на милион“, както казаха лекарите на здравното заведение.

Подобни случаи са изключително редки в света. През 2019 г. лекар в Бангладеш разказа пред BBC, че жена е родила близнаци почти месец след като е родила бебето си преждевременно от друга утроба.

 

 

Трите предишни бременности на Хачър са били съвсем нормални. Този път тя вярвала, че е бременна само с едно дете - докато прегледът с ултразвук не показа, че във втората матка също се развива ембрион.

„Просто не можехме да повярваме“, спомня си тя.

Тя документира необичайната си бременност в Instagram.

В болницата определили бременността като съвсем нормална. Професор Ричард Дейвис, който е изродил бебетата, отбеляза, че всяко дете е получило „допълнително пространство за растеж и развитие“.

Според него това било така, защото всяко дете имало собствена матка – за разлика от нормалната двуплодна бременност.

Хатчър се нуждаела от индукция на раждането на 39-та седмица. Раждането протича под постоянно наблюдение на лекари, което налага двойно внимание на майката и нейното дете - и те се обслужват от два екипа акушер-гинеколози наведнъж.

Както каза д-р Швета Пател от отделението по акушерство и гинекология на болницата, това се оказа "най-необичайната" досега страна на случая.

Служителите на UAB не разполагали с "много данни" Д-р Пател казва пред BBC, че за да се справят с тази ситуация трябвало да използват познанията си за типичните бременности.

Първото момиче, Рокси, се родило вагинално около 19:45 местно време на 19 декември. Второто, наречено Ребъл, е родено с цезарово сечение повече от 10 часа по-късно.

Професор Дейвис каза, че момичетата могат да бъдат наречени разнояйчни близнаци, термин, използван, когато всяко дете се развива от отделна яйцеклетка, оплодена от отделен сперматозоид.

„Бяха две бебета в един и същ корем едновременно“, каза той. „Просто имаха различни апартаменти.“

Двурогата матка е вродена патология, при която този орган се раздвоява в горната част. В някои случаи и двете части на матката могат да бъдат напълно развити органи - тогава ембрионът може да се развива както обикновено.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати