Меню

Избрани новини

Клюкарник

Д-р Щонова се обясни: Филип, обичам те! (снимка)

 

Скорошен пост на д-р Неделя Щонова в социалните мрежи предизвика истинска вълна от реакции, защото в него популярната докторка прави обяснение в любов.

Ето какво гласи публикацията й:

"Сините очи на една лазурна фамилия. Филип, обичам те! Цветът на очите е една от най-удивителните характеристики на човешкото лице. А откъде идват сините очи? Според актуално проучване всички хора със сини очи имат общ прародител. Всички живи синеоки хора на Земята днес имат генетична мутация, настъпила преди между 6 и 10 000 години … според екип от университета в Копенхаген.

Според професор Ханс Айберг (Hans Eiberg), от Катедрата по клетъчна и молекулярна медицина, всички сме имали кафяви очи. Генът OCA2 кодира така наречения P протеин, който произвежда меланин - това е пигментът, който придава цвета на косата, очите и кожата ни. Въпреки това, генетична мутация, засягаща гена OCA2 в нашите хромозоми, води до създаване на "превключвател", който буквално "изключва" способността за производство на кафяви очи.

"Превключвателят" ограничава действието на гена до намаляване образуването на меланин в ириса, като ефективно "разрежда" кафявите очи в сини. Всъщност количеството меланин, който човек съдържа в ириса си, определя цвета на очите му, като колкото повече меланин има той, толкова по-тъмни са цветовете. Но какъвто и да е цветът на ирисите ни … ако … депозираме в тях лазур … синевата, морето и небето ще бъдат винаги с нас, в душата ни, в сърцето… В живота! С много обич желаем на всички … усмивки и лазур.".

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Етикети Неделя Щонова

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати