Меню

Избрани новини

Фен зона

Съдът спира Zamunda и други торенти след жалба на БАМП

Снимка: rawpixel.com

С решението се разпорежда на трите големи доставчика да блокират достъпа до сайтовете

 

Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ спечели първото в България дело за блокиране на достъп до пиратски сайтове. 

 

БАМП, заедно с IFPI, организацията, представляваща звукозаписната индустрия в световен мащаб, координираха успешна блокираща съдебна процедура срещу BitTorrent сайтове в България.

 

Решението, постановено на първа инстанция от Софийски градски съд на 31 май 2023 г., изисква три интернет доставчика в България да предприемат действия по преустановяване и блокиране на достъпа на своите абонати до уебстраниците, в  които са достъпни онлайн платформите за споделяне на файлове ThePirateBay и Zamunda.

 

Трябва да бъдат блокирани не само основните уебстраници, но и техните огледални сайтове (proxy), включително и такива, които не са изрично посочени в съдебното решение. Така ще се преустанови възможността за извършване на нарушения от администраторите на The Pirate Bay и Zamunda спрямо музикални продуценти, членове на БАМП, в качеството им на носители на сродни продуцентски права.

 

Делото е заведено от БАМП през 2020 г., както от името на нейните членове, така и от името на големи звукозаписни компании, членуващи в IFPI.

 

 

България се присъединява към 20 държави по света, които вече са блокирали The Pirate Bay, включително 13 държави в ЕС.

 

Zamunda, местен BitTorrent сайт, досега не е блокиран в други страни, тъй като България представлява 80% от трафика към него.  Това решение ще има безспорно ключово влияние върху ограничаването на пиратството в страната занапред.

 

Франсис Мур, главен изпълнителен директор на IFPI, заяви: "Приветстваме това решение и въздействието, което то ще има върху ограничаването на незаконния достъп до музика. Нарушаването на авторски права от всякакъв вид причинява сериозна вреда на местните музикални екосистеми и насочва пари далеч от тези, които създават и инвестират в музика.“.

 

Според Петя Точарова, изпълнителен директор на БАМП, изходът от това дело е от голямо значение не само за музикалната индустрия, но и за целия творчески сектор в България. Тя заяви:

Приветстваме решението на Софийския градски съд, с което се отбелязва  сериозен напредък в борбата на звукозаписната музикална индустрия срещу онлайн музикалното пиратство. За първи път в България се произнася съдебно решение за блокиране на достъп до пиратски уебсайтове и считаме този прецедент за важна стъпка в правилната посока.

 

Досега торент сайтовете у нас, а и по света, успяваха да заобиколят законодателството, тъй като не пазят пиратски копия на авторско съдържание на сървърите си. Те само играят ролята на посредници между различни потребители, които чрез определени приложения „си разменят“ съдържание.

 

В някои европейски държави, като Германия например, интернет доставчиците са длъжни да сигнализират когато техен абонат „тегли“ от нерегламентирани източници контролните органи.

 

Те от своя страна изпращат глоба, която може да надвишава 600 евро за първо нарушение на закона за интелектуалната собственост и авторското право.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (1)

Черната брада Йо-хо-хо!
Боцмане, задай курс към друг тракер!
03.06.2023 22:42 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза