Меню

Избрани новини

Звездите

Сам се издаде – Ясно е истинското име на художника Банкси! (видео)

В изгубено интервю за BBC отпреди 20 години той разкрива малкото си име

 

Известният художник на улично изкуство Банкси е разкрил името си в интервю за BBC, то е записано преди 20 години, но след това се губи и беше открито едва сега.

 

Вярно е, че в интервю през 2003 г. той назовава само малкото си, но не и фамилното си име и дори тогава изрича по-скоро само галено.

 

По време на разговора журналистът от BBC Найджъл Ренч пита дали името му е Робърт Банкс, на което художникът отговаря: „Роби“.

 

Има много спорове относно истинското име на Банкси и са представени много версии – носеха се вариации на Робин, Робърт и Роби из интернет.

 

Сега поне около името не би трябвало да има повече съмнения, ако приемем, че майсторът на графитите не е кривил сърцето си.

 

В същото интервю той сравнява подхода си към творчеството - бързо и тайно създаване на стенописи на обществени места - с приготвянето на храна в микровълновата.

 

„Всичко се прави бързо“, каза художникът от Бристол. „Искам да свърша бързо и да сложа край на това.“

 

Изгубеното интервю беше едно от първите, записани някога с художника на уличното изкуство, който често е описван като мистериозен и потаен поради аурата на мистерия, която е създал около себе си.

 

Истинската самоличност на Банкси все още не е известна на широката публика, но намереният запис дава възможност да се чуе гласът му.

 

През лятото на 2003 г. Банкси е бил на 20 и няколко години и разговор с Ренч, тогава кореспондент на Би Би Си по изкуствата, се състои по повод откриването на изложбата на Банкси в Лондон „Война за тревата“.

 

Тогава съкратена версия на разговора бива излъчена в една от програмите на BBC, но целият материал не е видял ефир.

 

20 години по-късно Ренч слуша подкаста The Banksy Story и това го подтикна да преслуша собственото си интервю с артиста, съхраняван на минидиск в дома му .

 

Ренч решава да възстанови пълния разговор. По-специално, в него има момент, в който художникът защитава вандализма като форма на изкуство.

 

„Не говоря с теб, за да се оправдавам“, казва той на Ренч. „Това е просто по-бърз начин да изложа мнението си, нали?“.

 

„По същия начин майка ми приготвяше неделна вечеря всяка седмица и всеки път казваше: приготвя се няколко часа, но всичко се изяжда за минути. Сега тя сама си купува готови обеди, затопля ги в микровълновата и изглежда много по-весела. Имам абсолютно същия подход към изкуството. Искам да сготвя и да избърша масата възможно най-бързо.“.

 

Когато Ренч го попита дали графитите са форма на вандализъм и дали той нарушава закона, той дава следния съвет: „Разкарайте се!“ Изхвърлете старите си боклуци! Забавлявайте се!" - добавяйки, че други имат пълното право да рисуват върху творбата му, рисувайки нещо свое на нейно място.

 

„Можете да го повторите както искате, можете просто да се отървете от нарисуваното“, допълва той.

 

Изкуство в шредер

 

Банкси придоби известност чрез поредица от сатирични графити, които се появиха по стените на сгради в цяла Великобритания. По-късно социалният оттенък започва да става все по-очевиден в творбите му.

 

 

Той е един от най-известните артисти в света, но въпреки това предпочита да остане инкогнито затова и никой не знае как изглежда.

 

През 2018 г. той смая света на изкуството, когато картината му „Момиче с балон“ се самоунищожи в шредер направо на търг в Лондон веднага след като беше продадена.

 

Първоначално "Момиче с балон" беше изобразена върху стена в източен Лондон и безкрайно възпроизвеждана, превръщайки се в едно от най-известните произведения на Банкси.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза