Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Как да разберете, че телефонът ви се подслушва: признаци и методи за защита?!

Снимка: rawpixel.com

Странни шумове, ехо и изтощаване на батерията…

 

Един от начините за откриване на подслушване, достъпен за всеки потребител на смартфон, е използването на специални кодове за услуги.

 

Как можете да разберете дали телефонът ви се подслушва? 

 

Всеки от нас понякога си задава този въпрос и то съвсем не от параноя. Всяко лице може лесно да стане обект на наблюдение, независимо от социалния статус.

 

Това може да се допусне ако случайно или не съвсем инсталирате злонамерена програма на вашия смартфон, скрита под игра, песен или безобиден месинджър. Целта на хакера може да бъде различна - от желанието да получи вашите лични данни, за да точи пари, до пълен шпионаж от неоторизиран недоброжелател.

 

Следят ли ви, какви са признаците, че телефонът ви е подслушван и възможно ли е да го предотвратите - прочетете в статията?

 

Има проста комбинацията от цифри, помагащи да разберете дали телефонът е подслушван. Най-лесният начин да разберете дали в телефона ви има зловреден софтуер за подслушване е да въведете специална комбинация от цифри.

 

Например „*#21#“ ви позволява да разберете дали вашите номера или SMS са пренасочени към друг номер. 

 

Кодът “*#62#” (за Android) и “*#67#” (за iPhone) ви позволява да разберете към кой номер се препращат получените данни.

 

А чрез комбинацията “*#33#” можете да разберете дали имате функцията за блокиране на SMS и MMS. 

 

Тези методи ви помагат да разберете дали някой „ровичка“ в устройството ви, дали сте под наблюдение чрез пренасочване към други номера. Но за съжаление има много повече методи за подслушване, които не бива да се забравят. 

 

 

Подслушват ли ме? 

Ако подозирате, че сте наблюдавани, няма място за паника. Дори и най-злонамерената програма може да бъде открита и неутрализирана, ако разгледате внимателно съдържанието на смартфона си.

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е нивото на изтощаване на батерията. Това трябва да е особено тревожно, ако устройството е ново, тоест сте го използвали по-малко от година. За по-старите модели подобни промени са нормални. 

 

Уверете се, че смартфонът не се нагрява, докато е в покой. Ако това се случи, има голям риск от подслушване. Същото важи и за ситуации, когато телефонът се изключва сам или има проблеми с екрана. 

 

Също така трябва да знаете какви звуци се срещат при подслушване на телефона. По правило това е смущение, когато телефонът е близо до високоговорители, например при използване на брояч на Гайгер. Допълнително ехо или смущения по време на разговори също трябва да ви предупреждават. Честите прищраквания и други нетипични звуци по време на набиране и разговор не са за игнориране. 

 

Така успяхме да отговорим на въпроса: „как да определя, че ме наблюдават“. Но възможно ли е по някакъв начин да се предотврати подслушването? 

 

 

Как да отстраните подслушването от телефона си или да се защитите срещу подслушване?

 

Всички тези методи могат да се използват дори ако не сте открили доказателство за слухтене. В такива ситуации е по-добре да играете на сигурно, отколкото да се стига до катастрофален изход. По-долу е основният алгоритъм на действие: 

  • използвайте специалната клавишна комбинация "##002#";
  • свържете се с мрежовия оператор, който може окончателно да потвърди или отхвърли факта на подслушване; 
  • използвайте специални защитни програми, които ще ви помогнат да определите факта на подслушване - те включват EAGLE Security FREE, Darshak, Android IMSI-Catcher Detector или CatcherCatcher. 

Най-важното е да не отлагате до последния момент, защото това може само да навреди. Ако смятате, че вашият смартфон е „пробит“, по-добре е да се вслушате в интуицията си и да играете на сигурно, без да мислите „какво ще кажат хората“.

Веднага след като един от горните методи потвърди факта на незаконно получаване на информация, незабавно се свържете с полицията.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза