Меню

Избрани новини

Звездите

Феновете на Тейлър Суифт разтърсиха Земята на нейния концерт в Единбург - Буквално (видео)

Техника е отчела земетресение от 2,3 по рихтер

 

Американската поп звезда Тейлър Суифт изнесе три концерта в столицата на Шотландия миналия уикенд, където отново, както преди година, предизвика леко земетресение, пише BBC.

Строго погледнато, вибрациите на земната повърхност бяха причинени от феновете на певицата, но не без нейното участие: тя активно ги насърчаваше да танцуват и да тропат.

В резултат на това мониторинговите станции регистрират сеизмична активност, която се усеща на разстояние 6 км от мястото на концерта.

Най-голяма суматоха предизвикаха феновете на певицата по време на изпълнението на три песни: „Cruel Summer“, „Ready For It?“ и „Champagne Problems“.

Първият от трите концерта в Единбург в петък, който привлече 73 000 зрители, беше най-енергичният, като феновете тласнаха Земята с максимален въртящ момент от 23,4 нютон метра - малко по-силен от съответно 22,8 Nm и 23,3 Nm в събота и неделя.

Сеизмичната активност достигна своя връх по време на изпълнението на Ready For It? - Смята се, че танцьорите са генерирали около 80 kW енергия, което се равнява на около 6000 автомобилни батерии.

По-голямата част от сеизмичната активност беше причинена от тропане с крака, но сензорите реагираха и на четириминутните аплодисменти, последвали изпълнението на Champagne Problems.

Това не е първият път, когато феновете на певицата разтърсват Земята: сеизмични вибрации бяха регистрирани и по време на турнето на Суифт в Сиатъл и Лос Анджелис, като концертът в Сиатъл предизвика активност, еквивалентна на земетресение с магнитуд 2,3.

„Удивително е, че успяхме дистанционно да измерим реакцията на хиляди посетители на концерти, използвайки нашите данни“, каза Калъм Харисън, сеизмолог от Британската геоложка служба.

„Възможността да изследваме сеизмичната активност, причинена от друго явление, беше вълнуваща. Ясно е, че репутацията на Шотландия за привличане на най-ентусиазираните зрители не е застрашена!“

Въпреки че сеизмичната активност е регистрирана от две станции, едната на разстояние 6 км от стадиона, според експерти е било възможно да усетите вибрациите на земната повърхност само ако сте били в непосредствена близост до мястото на концерта.

Концертите в Единбург бяха първите от 17-те изяви на Суифт в Обединеното кралство, които ще завършат с очакваното да бъде рекордно осемвечерно изпълнение на лондонския стадион Уембли.

Световното турне на Суифт включва 152 стадионни концерта. Очаква се турнето да донесе повече от 2 милиарда долара до края на декември, което го прави най-печелившият тур в историята.

Трите тричасови изпълнения на Суифт в Единбург, обхващащи цялата й кариера, бяха посетени от 200 000 фенове на певицата, които се стекоха в Шотландия от цял свят.

 

 

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , FacebookКоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза