Меню

Избрани новини

Звездите

Елтън Джон: „Колекционирам снимки, но мразя своите“

Музикантът открива изложба

 

Изложбата Fragile Beauty (в превод от анг. "Крехка красота"), която се открива днес в Музей Виктория и Албърт, включва повече от 300 изображения на повече от 140 фотографи. Изложбата обхваща периода от 50-те години на миналия век до наши дни и включва портрети на джаз музикантите Майлс Дейвис и Чет Бейкър, както и на актрисата Мерилин Монро, пише BBC . 

Но изложбата почти няма снимки на Елтън Джон, който притежава колекцията със съпруга си Дейвид Фърниш.

„Никога не бих се обесил на стената, не, благодаря“, казва музикантът.

„Необичайно е, че колекционирам снимки, защото не обичам да ме снимат“, допълва 77-годишния певец и композитор - „Намирам го за много болезнено.“

„Парадоксът на човек, който цени фотографията и има изтънчено око, но в същото време не понася да бъде сниман, не ми е чужд“, смее се Фърниш. „Мисля, че Елтън успява да запази разума си, като е в състояние да отдели това, което прави на сцената като изпълнител, от това, което е в ежедневието.“


 

През 2016 г. Джон и Фърниш вече изложиха колекцията си в галерия Tate Modern - тя обхващаше периода от 1920 до 1950 г.

„Събираме тези снимки от години и за някои от тях бях забравил, защото купуваме снимките и веднага ги оставяме на склад“, каза той.

Според Елтън Джон колекцията съдържа и „много болка и мъка“ - в снимки, направени по време на събитията от 11 септември 2001 г. в Съединените щати, пише BBC .

„Това е първият път, когато показвам нашите снимки от 11 септември“, казва той. „Всеки път, когато ги извадим, мислим дали можем да ги покажем.“

От двете хиляди снимки направени при атентата на Световния търговски център, които двойката притежава, само четири са изложени във V&A.

„Снимката на мъжа, падащ от Световния търговски център, е една от най-красивите, които съм виждал, и в същото време една от най-трагичните. […] Понякога има много красота в трагичните образи, независимо дали са картини или фотографии. Затова изложбата е наречена „Крехка красота”, защото във всичко има красота”.

Колекцията включва и снимки от щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари 2021 г. Елтън Джон казва, че за него е било важно да запази паметта за исторически събития.

Живеем в епоха, в която хората изглежда искат да пренапишат историята и да отрекат истината“, добавя Фърниш. „Мисля, че след като всичко е уловено в снимка, тя не може да бъде променена.“ Наистина улавя времето."

Само две снимки, на които е Елтън Джон стигнаха до изложбата.

Една от тях е снимка на певеца, направена от Дейвид Лашапел през 1991 г., на която Джон е изобразен с пържени яйца за очи.

 

 

Просто се случи напълно спонтанно. Дейвид снимаше Елтън, а бърканите яйца бяха просто реквизит на масата“, казва Фърниш, „Елтън взе тези яйца и ги сложи под очилата си. И Дейвид го засне.“

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза