Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Черен петък! Няколко тайни трика за успешен и безопасен онлайн шопинг!

Тези съвети ще са ви полезни в празничното пазаруване

 

Ако до преди локдауна и пандемията българинът се държеше резервирано към онлайн търговията, то през последните три години все по-често прибягва до пазаруване в интернет.

 

Причините за това са много - от поощряването на определени вериги магазини към поръчки през техните сайтове – до нарастването на доверието и голямата реклама, на която много интернет платформи за търговия наблягат.

 

Законовата рамка за задължително право на връщане в срок от 14 дни също отключи още повече желанието на българския потребител да си прави шопинг от дивана у дома.

 

Има обаче някои тънкости, които могат да направят пазаруването в мрежата много по-приятно и преди всичко по-евтино отколкото ви се струва.

 

В редакцията на LifeOnline.bg сме убедени, че тези вече изпробвани трикове работят и могат да ви помогнат и на вас.

 

Наближава Черният петък - пълен с големите разпродажби, преди него обаче е Хелоуин, време в което също се предлагат намаления, макар и не чак толкова примамливи.

 

Но тези ранни разпродажби не са за пренебрегване, защото определени стоки с малка наличност може да се изчерпят именно по това време и да не останат до края на ноември, когато е Черния петък.

 

 

Първият ни съвет е да не пазарувате импулсивно и да не прибързвате. Един от най-важните навици, които трябва да придобие всеки уважаващ себе си онлайн шопинг маниак, е търпението.

 

Когато си харесате продукт го добавете в Кошницата, за целта трябва да се регистрирате в онлайн платформата, от която възнамерявате, евентуално, да пазарувате. Препоръчваме да се абонирате и за бюлетинът с новини на магазина, от който често ще получавате имейли с промоции, намаления или пък продукти аналогични на вашето търсене.

 

Не се поддавайте на манипулация с броячи на време на офертата или пък услужлива информация, че от въпросния артикул остават 1 или 2 бройки. Това са маркетингови трикове, които се използват за да ви принудят да пазарувате импулсивно, а както вече казахме това е грешка.

 

Повярвайте, продуктите са в изобилие и цената им няма да скочи драстично, а и дори това да стане, след две седмици отново ще бъде намалена.

 

Връщаме се към вашата Кошница. Оставете избраните продукти там, но не ги купувайте. Търпение!

 

Следващият ни съвет е да потърсите същите продукти и в други платформи, най-лесно и елементарно е да изпишете въпросната стока в Google, да кликнете на Изображения и да познаете своята джунджурия от снимките.

 

От там можете да стигнете до друг търговец, който я предлага и да сравните цената. Ако намерите артикула на по-ниска цена, пак го добавете в кошницата, но не избързвайте.

 

 

Тук вече е игра на нерви между вас и алгоритъма на интернет магазина.

 

Посредством бисквитките той отчита всяко ваше влизане в сайта, както и в други магазини.


А „изоставените“ в Кошницата продукти направо го „изнервят“. Алгоритъмът е така направен, че да продава стоки, а вие да ги купувате.

 

Вероятно ще получавате любезни имейли, които ще ви напомнят, че „имате незавършена поръчка, че сте „забравили нещо в кошницата“ и т.н.

 

В крайна сметка вашето търпение ще бъде възнаградено защото до 2-3 седмици ще получите имейл съобщаващ, че по една или друга причина, получавате специален код за отстъпка предназначен специално за вас.

 

Обикновено този код важи за кратък период и е за от 10 до 30%. Ето че търпението ви е възнаградено и все пак сте успели да спестите.

 

Много сайтове за пазаруване имат програма за лоялност, разгледайте я и се възползвайте. Освен това може да спечелите допълнителни кодове със суми или отстъпки, ако препоръчате търговеца на свой приятел и той направи покупка.

 

За целта търговецът предоставя уникален линк или код, който вашият приятел да използва/въведе при регистрация, а вие да получите бонус след това.

 

Ще направим малък завой, за да допълним, че подобен подход можете да ползвате и при покупката на самолетни билети от нискотарифни компании.

 

Винаги купувайте билет месец - два по-рано. Задължително без багаж и никакви допълнителни екстри. Бюджетните превозвачи продават евтини билети, но всяка екстра е с огромна надценка.

 

Когато закупите само билет, скоро ще започнете да получавате писма със съвети да си доплатите за багаж, седалка, приоритетно качване на борда и т.н.

 

Отново от вас се иска търпение. Алгоритъмът им е направен да продава, така че скоро ще ви изпрати писмо с отстъпка на цената за багаж или друг пакет, който ако прецените можете да ползвате с намаление.

 

 

Нашият съвет е да пазарувате от доказани и добре известни търговци. И ако за първи път попадате на платформа, която не познавате или не сте чували, по-добре да я проучите много добре, преди да пристъпите към поръчка.

 

Ако въвеждате чувствителна информация като номер на кредитна карта или банкова сметка обърнете внимание дали в прозорчето на уеб адреса има „катинарче“, знак, че връзката е криптирана. Ако не виждате този знак, по-добре напуснете сайта и повече никога не се връщайте там.

 

Обърнете внимание на "катинарчето" когато въвеждате чувствителна информация в мрежата!

Когато пазарувате с кредитна или дебитна карта, онлайн платформите ви питат дали искате да запазят данните ви за по-нататъшно пазаруване в бъдеще. Откажете и не позволявайте да пазят данните ви, защото те могат да бъдат източени при евентуална хакерска атака.

 

За сигурно пазаруване ползвайте виртуални карти, каквито банките вече предлагат.

 

Ако все пак сте решили да пазарувате от непознат сайт, внимателно разгледайте политиката за връщане, условията за доставка, седалище на фирмата и телефон. Ако е предоставен такъв, можете да звъннете за да се чуете с представител на фирмата и да разпитате за още подробности, така можете да си изградите допълнително впечатление за лоялността на търговеца.

 

Прекалено ниските цени могат да бъдат „симптом“ за потенциална измама.

 

Обърнете внимание и на цената на доставката, защото тя може да бъде неправомерно висока и това да ощети изключително много бюджета ви. Дори и да върнете стоката, парите за доставката няма да ви бъдат възстановени, а само цената на стоката.

 

Някои китайски сайтове изписват цената на стоките си в долари, но когато пристъпите към плащане се оказва, че сумата е в китайска валута. Това води до загуби от разликите във валутните курсове, транзакциите и т.н., и може да се окаже, че на пръв поглед изгодната цена, не е чак толкова изгодна.

 

Имайте предвид, че ако решите да връщате стоката, ще трябва да платите доставката до Китай.

 

При пазаруване от чужди или непознати сайтове, плащайте с Кредитна карта, а не с дебитна. Кредитните карти са застраховани и при евентуална измама, можете да поискате сумата да бъде възстановена от издателя.

 

Ако спазвате тези няколко прости правила, пазаруването със сигурност ще бъде приятно и ползотворно.

 

Весел Хелоуин!

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза