Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Български филм ще се бори за „Оскар“ (видео)

Късометражната анимация „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев премина ситото на Академията

Аниматорът Теодор Ушев е номиниран за филмовата награда „Оскар” за канадската продукция „Сляпата Вайша” по книгата на Георги Господинов. Кратката лента премина ситото в категорията късометражни анимационни филми.

„Сляпата Вайша“ е 6-минутна анимация на Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов от сборника „И други истории“. Тя е за момиче, което не може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото – в бъдещето.

„Смятам, че хората днес са изключително носталгично настроени към миналото си, защото си спомнят само хубавите неща, и се страхуват от бъдещето, защото чуват, че само лоши неща предстоят. Всеки човек на Нова година вече си пожелава да не бъде като изминалата и се страхува от най-лошото. Това обаче ни парализира да живеем днес. Това се опитахме и да направим с филма „Сляпата Вайша“, подчерта аниматорът в свое интервю за Bitelevision. По думите му целта на екипа, който стои зад „Сляпата Вайша“, е да направи филм, който да се разбира от деца от 9 до 99 години.



Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати