Меню

Избрани новини

Звездите

Академията избра строго наказание за Уил Смит след шамара на Оскарите (видео)

Забранено му е да присъства на церемонията за 10 години

 

Американската филмова академия реши да забрани на Уил Смит (53) да присъства на Оскарите и други събития под егидата на организацията за десет години. 

 

Така актьорът беше наказан за боя на Оскарите през 2022 г., когато стана от мястото си и удари Крис Рок (57) в лицето на сцената, а след това му се развика.

 

Присъдата на Смит бе произнесена на виртуална среща на филмовата академия, на която се обсъждаше какво наказание трябва да очаква популярният холивудски актьор, който във фаталната нощ на 28 март получи Оскар за главна мъжка роля.

 

По-късно Смит се извини за действията си, но това не беше достатъчно.

 

 

Академията каза в изявление, че тазгодишната церемония „беше засенчена от неприемливото и опасно поведение на Смит на сцената, на което станахме свидетели“. 

 

Академичната забрана на Смит влиза в сила от 8 април 2022 г.

 

По-рано Смит обяви, че заради случилото се напуска академията, тоест вече няма да може да участва в гласуването за носители на Оскар. Той каза, че е "провалил доверието на академията" и е много разстроен от избухването си. Актьорът добави, че е готов да "понесе цялата възможна отговорност за поведението си".

 

Какво се случи по време на церемонията?

 

Причината за шамара беше шега на един от водещите на церемонията по връчването на Оскарите, комика Крис Рок, по отношение на съпругата на Смит, Джейда Пинкет Смит (50). 

 

Рок каза, по адрес на Джейда: „Нямам търпение за пускането на филма „Редник Джейн 2““.

 

В известния филм "GI Jane" главната актриса Деми Мур е с много къса прическа, почти гологлава. В същото време Джейда Пинкет Смит, която също беше с много къса коса на церемонията, многократно е казвала, че страда от алопеция, заболяване, свързано с косопад.

 

Чувайки шегата, Смит се качи на сцената, удари Рок в лицето и, като се върна на мястото си, изкрещя с нецензурен език: „Не искам да чувам името на жена си от твоята шибана уста."

 

Малко след това Смит отново се качи на сцената - но този път, за да получи първия си "Оскар" - за ролята на бащата на Серина и Винъс Уилямс в биографичната драма "Методът Уилямс". 

 

Преди това Смит спечели за тази роля и голямата награда на Британската академия за филмови и телевизионни изкуства - BAFTA.

 

 

В миналото много малко хора доброволно са отказвали членство в Американската филмова академия. Четирима от тях бяха изгонени поради обвинения в сексуално насилие: продуцентът Харви Уайнстийн, актьорът Бил Козби, режисьорът Роман Полански и операторът Адам Кимел. 

 

Друг член на академията, актьорът Кармине Кариди, беше изгонен през 2004 г. за разпространение на пиратски копия на филми, изпратени му за гледане.

 

За Уил Смит проблемите, свързани с шамара на Оскарите, няма да се ограничават до забрана за участие в подобни събития. Поне две филмови студия - Sony и Netflix - вече обявиха, че спират проекти с негово участие.

 

Почти сигурно е, че постъпката на Смит и последвалите наказания ще сложат край на бляскавата му 30 годишна кариера в киното и едва ли скоро ще чуе за негово участие в голям филмов проект.

 

Интересен факт, който стана ясен на другия ден след инцидента. Малко преди церемонията  Дензъл Уошингтън пророчески е предупредил приятеля си Уил Смит да не се самозабравя с думите: "В най-висшия си момент бъди внимателен. Тогава дяволът идва за теб".

 

От много години Уил Смит и съпругата му са членове на Църквата на Сциентологията.


 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (1)

Български гражданин Надявах се на "Лоши момчета 3", но уви май няма да види бял свят или поне не с основният актьор в главната роля Уил Смит. :(
02.05.2022 23:35 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза